Walentynkowe menu na ostatnią chwilę

Walentynkowe wycieczkowe menu na ostatnią chwilę

Masz już Walentynkowe menu? Zaplanowanie go nawet w normalnych warunkach wcale nie jest proste. Tym trudniejsze jest wymyślenie czegoś na ostatnią chwilę, gdy lodówka zieje pustkami, a czas ucieka przez palce jak woda. Niestety bez zakupów się nie obędzie, ale jest kilka fajnych dań, które możesz zrobić dosłownie w godzinkę (i krócej!).


Ekspresowe Walentynkowe menu


SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM

Ile się robi? – 20min

Ile stoisz przy garach? – Może z 5 minut (musisz tylko od czasu do czasu przemiąchać)

Walentynkowe wycieczkowe menu na ostatnią chwilę

SKŁADNIKI

  • 500g szpinaku
  • 1 słoiczek zielonego pesto
  • 250g mascarpone
  • 6 ząbków czosnku
  • 500g makaronu spaghetti
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Rozgnieć czosnek i zrumień go na patelni
  3. Wrzuć do czosnku szpinak i podduś go pod przykryciem
  4. Dodaj mascarpone i pesto. Mieszaj dopóki mascarpone się nie rozpuści
  5. Dopraw solą i pieprzem
  6. Dodaj makaron i wymieszaj
  7. Rozłóż na talerze i podawaj

ZAPIEKANKA Z MAKARONU

Ile się robi? – 40min

Ile stoisz przy garach? – 5min (obieranie czosnku, miąchanie)

walentynkowe menu

SKŁADNIKI

  • 1 sos do spaghetti w słoiku
  • ok. 500g makaron świderki lub penne (ilość taka, by zakryć dno naczynia żaroodpornego)
  • bazylia
  • oregano
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Opcjonalnie: mascarpone

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Wsyp makaron do naczynia żaroodpornego
  2. Zalej makaron sosem
  3. Dodaj po dwie szczypty bazylii i oregano
  4. Wymieszaj i dolej wody tak, by makaron był całkowicie przykryty
  5. Zapiekaj 30min – grzanie góra i dół, bez termoobiegu w 200 stopniach
  6. Wyciągnij, połóż na wierzch mozzarellę lub ser żółty
  7. Zapiekaj do momentu roztopienia się sera (około 10min)
  8. Jeśli chcesz opcję z mascarpone, to przed zalaniem makaronu wymieszaj sos i mascarpone, a następnie zalej makaron

WARZYWA NA PATELNIĘ Z RYŻEM LUB MAKARONEM

Ile się robi? – 20min

Ile stoisz przy garach? – 5min (znowu tylko tyle, by przemiąchać czasami żeby się nie przypaliło)

warzywa na patelnię

SKŁADNIKI

  • 1 paczka warzyw na patelnię
  • Sos Patak’s Tikka Masala lub Tandoori
  • Ryż lub makaron azjatycki
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: Tofu naturalne

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Ugotuj ryż lub makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Usmaż warzywa na patelnię i opcjonalnie fofu pokrojone w kostkę
  3. Dopraw warzywa solą i pieprzem
  4. Zalej warzywa sosem ze słoika i wymieszaj
  5. Duś pod pokrywką jeszcze kilka minut
  6. Wyłóż warzywa na ryż i podawaj

CZERWONE CURRY Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ

Ile się robi? – 20min

Ile stoisz przy garach? – 5min (znowu to mieszanie co jakiś czas)

CZERWONE CURRY Z WARZYWAMI NA PATELNIĘ

SKŁADNIKI

  • 1 paczka warzyw na patelnię
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Czerwona pasta curry Kanokwan
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta przyprawy tikka masala lub tandoori masala
  • Opcjonalnie: Tofu

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Podsmaż warzywa na patelnię do preferowanej chrupkości (wraz z tofu pokrojonym w kostkę jeśli chcesz)
  2. Dopraw je solą i pieprzem
  3. Przełóż pastę curry do szklanki, zalej do połowy wrzątkiem i wymieszaj
  4. Zalej warzywa mlekiem kokosowym i dodaj curry
  5. Dopraw przyprawą tikka masala lub tandoori masala
  6. Przełóż do miseczek i podawaj

ZAPIEKANE PAPRYKI FASZEROWANE PIECZARKAMI I KASZĄ JAGLANĄ

Ile się robi? – 1h

Ile stoisz przy garach? – 20min

ZAPIEKANE PAPRYKI FASZEROWANE PIECZARKAMI I KASZĄ JAGLANĄ

SKŁADNIKI

  • 4 duże czerwone papryki
  • 500g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 opakowanie kaszy jaglanej
  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka oleju rzepakowego

JAK TO ZROBIĆ?

  1. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. Odetnij górną cześć papryki
  3. Usuń nasiona zarówno z „wieczka” jak i ze środka
  4. Pokrój mozzarellę w kostkę
  5. Pokrój pieczarki w plasterki i usmaż na patelni
  6. Wymieszaj w misce pieczarki, kaszę, 3 łyżki ketchupu i mozzarellę
  7. Przełóż farsz do papryk
  8. Zapiekaj papryki w piekarniku przez ok. 30min – ostatnie 10min kontroluj skórkę papryki, czy nie przypala się. Jeśli tak, papryki są gotowe

I co powiesz na takie Walentynkowe menu? Wybierzesz coś z moich propozycji?

Pozdrawiam Cię serdecznie

Może Ci się również spodobać